Forum sojuszu Super Nova

Opis forum

• Nie jesteś zalogowany.

• Index
  •  » Porady
  •  » Jak działa Falanga czójników????

#1 2008-09-17 21:58:48

J L Picard

Użytkownik

4213407
Punktów :   

Jak działa Falanga czójników????

No jak w temacie.
Czy ktoś moze mi wyjaśnić jak dziecku!
Rozumiem że mozna tym wyśledzić flote (tak mnie koleś załatwił)
Czy moze mnie skanować 24h na dobe?
Czy on wie skąd i dokąd leci flota?
Czy wie z jaką prędkością leci?
Ile i jakie statki lecą?
I czy można się jakoś przed tym cholerstwem obronić??
Sorki że tak dużo chce wiedzieć!

#2 2008-09-18 13:06:09

Lincolm

Administrator

status 4099277
6939552
Call me!
Punktów :   

Re: Jak działa Falanga czójników????

Falanga czujników działa w taki sposób:

- koleś puszcza ją na daną planetę i wyskakują mu wszystkie informacje, gdzie Twoja flota leci, kiedy wróci itp.
- prędkość jest także podana (ma wtedy takie samo okno jak Ty, gdy puszczasz floty w przestrzeń).
- raczej się nie obronisz, jedynie nie można nią skanować ksieżyców, (ale na to też jakiś sposób już jest).

#3 2008-09-18 13:30:17

J L Picard

Użytkownik

4213407
Punktów :   

No to dupa zbita:/
Dzięki za odpowiedź
A czy ta falanga ma jakiś zasięg??
Czy może skanować wszystkie moje planety?

#4 2008-09-18 20:31:25

Zack

Gość

tak falanga ma zasieg.... ale to zalezy od tego na jakim lewelu gosciu ja ma... ja dwa razy stracilem flote wlasnie przez to dlatego moon jest niezbedny...a czy mozna sie przed tym obronic??? a mozna. ustaw kolonie tak o 5 ukladow dalej i jak wysylasz flote na nia to  rob stacjonuj i nigdy nie rob na 100 procent i oczywiscie muszisz wrocic przed tym jak flota doleci i jak gosciu cie wyczaji to wtedy zawracasz flote ale na na falandze czujnikow juz jej nie widac jak twoja flota wraca...;-) wiec jestes uratowany...:-)( znaczy sie twoja flota)..;-) pozdro!!!

#5 2008-09-18 22:25:03

J L Picard

Użytkownik

4213407
Punktów :   

Dzięki wielkie!
Teraz to już wszystko wiem,tylko musze tą wiedze odpowiednio wykorzystać

#6 2008-09-24 13:32:23

Qui-Gon Jinn

Użytkownik

Punktów :   

ja z chęcią bym się dowiedział, jaki to magiczny sposób jest na falangowanie księżyca i ruchów flot na nim ?? ... jeśli faktycznie taki sposób istnieje.

Qui-Gon Jinn
Niech Moc Będzie z Tobą

#7 2008-10-24 21:40:26

J L Picard

Użytkownik

4213407
Punktów :   

Jest jeden i to raczej skuteczny!
Rozwalenie księżyca, wtedy wszystko widać jak na dłoni:D
Ciekawi mnie jaką trzeba dysponować flotą do tego i ile złomu się 'odzyska'?

#8 2008-10-24 22:41:33

Qui-Gon Jinn

Użytkownik

Punktów :   

Z księżyca niestety złomu nie ma żadnego.
A do zniszczenia księżyca teoretycznie potrzeba jest jedna GŚ. Jednak szansa na zniszczenie księżyca jest tym mniejsza im mniej GŚ zostanie wysłanych na księżyc oraz im większy ten księżyc jest.

Ale pomysł dosyć radykalny i z pewnością załatwi sprawę

kmic napisał:

Szanse na zniszczenie księżyca zależą od wielkości księżyca. Gdy ma on 1000 kilometrów średnicy, szanse na zniszczenie wynoszą 70%. Każde kolejne 1000 km średnicy zmniejsza szanse o około 10%. Można zwiększyć szanse na zniszczenie księżyca wysyłając większą liczbę Gwiazd Śmieci, np. 4 Gwiazdy Śmierci podwoją szansę na zniszczenie księżyca, a 9 GŚ potroi

Ostatnio edytowany przez Qui-Gon Jinn (2008-10-24 22:43:05)

Qui-Gon Jinn
Niech Moc Będzie z Tobą

#9 2008-10-25 09:40:25

J L Picard

Użytkownik

4213407
Punktów :   

Hmm.
W sumie to troszke mnie to uspokoiło bo myślałem ze znajdą się jacyś gracze którzy chętnie odzyskiwali by złom z księżycó,a tu poprostu nie opłaci im się to jeśli nie będą polować na flote ofiary.

#10 2008-10-25 11:10:26

Qui-Gon Jinn

Użytkownik

Punktów :   

dokładnie,
niestety jednak niektórzy niszczą księżyce tylko dla zasady - dla statystyk
Dla pozostałych nie jest to takie proste bo wiąże się z niemałym ryzykiem na utratę GŚ - a to nie mała kaska jest

Polowania na flotę ofiary z pomocą GŚ nie mam jeszcze obcykane ale nie jest to chyba takie proste jak by się wydawało bo lot GŚ na planetę w tym samym układzie słonecznym zajmuje ok 5h 20m przy 8 lvl napędu nadprzestrzennego. Na planetę 1 układ dalej jest to już 8h 49m i potem rośnie w zgrubnym przybliżeniu 10-15 minut /układ, więc musiałaby to być jakaś flotka powracająca z długiego FS-a, żeby GŚ przyatakowała przed powrotem flotki na księżyc.

Tylko co dalej ? Jak księżyc zostanie już zniszczony, flotka zostaje skierowana automatycznie na planetę, przy której orbitował księżyc. Czy flota będzie wtedy widoczna na falandze ? Jeśli tak to super pomysł. Trzeba tylko odpowiednio wcześnie zniszczyć księżyc, żeby odczytać skan falangi i wysłać flotkę złomującą

Qui-Gon Jinn
Niech Moc Będzie z Tobą

#11 2008-11-24 21:33:27

J L Picard

Użytkownik

4213407
Punktów :   

Pewien sposób na oszukanie falangi.
Tylko nie wiem czy to tak działa jak myśle:)

Jeżeli wysyłam flote z planety A o godzinie 20:00 atakującą jakąć planete X o dajmy godzinie 0:00
(4 godziny lotu) ,koleś który mnie skanuje widzi dokładnie kiedy  została wysłana i kiedy zaatakuje ,więc łatwo policzy kiedy wróci!(4:00)

I teraz :

Wysyłamy flote z planety B która dociera do planety X o godzinie 0:01 i robimy ACSa z flot z planet A i B
a to sprawia że flota skanowana z planety A dociera do planety X także o 0:01 i powraca nie o 4:00 ale o 4:01!
więc flota aresoraa, (jeżeli on tego nie zauważył) powinna być na planecie A o około 4:00 i pare sekund,to nasza bezpiecznie wraca na planete po ataku:)
Jest to opcja kiedy agresor skanuje nas przed związaniem flot w ACS

A kiedy agresor skanuje nas po związaniu flot w ACS widzi że flota z planety A dotrze do celu o 0:01 czyli po 4:01 lotu więc policzy że wróci też po 4:01h lotu czyli o 4:02
,a tu niespodzianka bo flota wróci po 4 godzinach czyli o 4:01 i tu mamy aż 1 minute na start flotą

Co o tym sądzsz Qui-Gon Jinn?

Wiadomo znowu jest pare niewiadomych i liczenie na niedokładność agresora:)
Jeżeli nie skanuje tylko planete A to czy  wie że to ACS?

• Index
  •  » Porady
  •  » Jak działa Falanga czójników????

Stopka forum

RSS